4. september 2007

Hva brukes internett til?

Jeg ser på nettavisen til AN at Torbjørn Jagland er uthengt som pedofil på nettsidene til Wikipedia. I følge informasjonen som var lagt ut skulle Jagland ha forgrepet seg på sin egen sønn. I tillegg skulle han ha gjennomgått en kjønnsskifteoperasjon, og nå hete Olga.

Det viser seg at denne informasjonen er lagt ut via en datamaskin på en videregående skole i Rogaland. Dette er informasjon som elever har lagt ut i skoletida. Hvordan skal man som lærer forsikre seg om at slike ting ikke forekommer?

4 kommentarer:

Lisa LA sa...

Viktig poeng der ja... tror ikke vi har noen mulighet å sikre oss mot at slikt skjer, i såfall må vi låse inn pc-ene i hvert friminutt og arbeidsøkt, der vi ikke har mulighet for å henge over skuldra på elevene. Desverre er det slikt som skjer. Kanskje problemet her er at "hvem-som-helst" har mulighet å publisere noe på nettet, uansett grad av sannhet?

Anonym sa...

At mennesker - også elever - ikke vet å oppføre seg iht. rammer for "god oppdragelse" kan lærere aldri helgardere seg mot. Men en oppgave blir vel å informere elever om etikk, og gjerne også om eventuelle konsekvenser ved det man legger på internett. - Så får hver og en av oss stå til ansvar for det vi sier og skriver.

datapeter sa...

Selv om dette skjedde på en skole kunne dette i prinsippet skjedd hjemme hos eleven selv. Derfor tror jeg det er viktigere at både lærere og foreldre tydelig gjør det klart at internett også er virkelighet, og på mange måter en del av samfunnet, og av samme årsak gjelder både regler og normer her også. Dette til tross for at mye man kan gjøre på nettet tillater deg å være anonym.

Beate sa...

Dere er inne på noen viktige poenger der, alle sammen. Jeg ser ikke at jeg som lærer kan gardere meg mot at slikt skjer i undervisningstiden. Man har ikke mulighet til å følge med alle elevene like mye til en hver tid. Men jeg syns det Lene sier om at man kan samtale med elevene om troverdigheten til det som ligger på internett, og ikke minst hvor lett det er å publisere denne informasjon, er veldig viktig. Vi må ta dette på alvor, og involvere elevene i eventuelle konsekvenser ting som dette kan få. Det er jo ikke lenge siden det var oppe i media om en jente som hadde publisert bilder av en annen jente på nett. Kanskje var denne saken "uskyldig" ment, men fikk langt større konsekvenser enn jenta kanskje forutså i utgangspunktet.